Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 maja 2014

Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwniowe, bo akurat te owoce miałam pod ręką. Śmiało można zastąpić brzoskwinie innymi owocami :-)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
(tortownica o średnicy 24 cm)
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/5 szklanki mąki ziemniaczanej

Wierzch
Krem orzechowy typu nutella 200 g
brzoskwinie w syropie
sok z cytryny lub pomarańczy
łyżka spirytusu

Krem
2 szklanki śmietany kremówki 30%
2/3 szklanki cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i żółtka, zmiksować. 
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Spód tortownicy posmarować tłuszczem, wylać masę, włożyć do rozgrzanego piekarnika (170 st.).
Piec ok. 30 min. Wyjąć biszkopt od razu po upieczeniu i rzucić pionowo na blat z wysokości ok. 50 cm. Czynność ta zapobiegnie opadnięciu ciasta. 

Wystudzone ciasto nasączyć mieszanką syropy z brzoskwiń (1/4 szkl.) i spirytusu. Następnie rozsmarować krem orzechowy i położyć brzoskwinie.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Żelatynę połączyć z 4 łyżkami zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, następnie wlać 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuścić żelatynę.
Do ubitej śmietany wlać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie, ale w miarę szybko wymieszać i wyłożyć na owoce.
Włożyć do lodówki na min. 3 godziny. Wierzch można posypać startą czekoladą, płatkami migdałów itp.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz