Szpinakowy farsz znajdzie zastosowanie nie tylko jako nadzienie do kurczaka, ale także jako dodatek do makaronów czy naleśników.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta
sól
Farsz:
30 dag liści szpinaku
50 dag sera typu greckiego
50 dag sera typu lazur
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić każdą pojedynczą pierś na 3 części, ubić i posolić z obydwu stron.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić szpinak i posmażyć ok. 5 min. na wolnym ogniu.
Dodać rozgnieciony czosnek i pokrojone w kostkę sery, smażyć dalej i wymieszać, aby powstała jednolita masa. Dodając ser typu greckiego nie ma konieczności solenia farszu.
Na każdego kotleta nałożyć po łyżce farszu, zwinąć, panierować w mące, jajku i bułce, następnie usmażyć i gotowe :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz