Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 maja 2014

Krem z brokuła i kalafiora

Składniki
ok. 1 kg różyczek z brokułów i kalafiorów (razem)
duża cebula
1,5-2 l wywaru mięsno - warzywnego
serek topiony śmietankowy
oliwa do smażenia
sól
pieprz
groszek ptysiowy

Wykonanie
Umyć dokładnie brokuła i kalafiora, podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w kostkę (niekoniecznie drobną) i zeszklić na oliwie. Dodać warzywa, podlać nieco wody i dusić do miękkości (ok. 30 minut). Następnie zmiksować warzywa i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać warzywa z gorącym wywarem, dodać serek topiony (najlepiej odlać trochę gorącej zupy do wysokiego naczynia, dodać serek, zmiksować i całość przelać z powrotem do garnka).
Podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz