Szukaj na tym blogu

wtorek, 13 maja 2014

Pizza na kamieniu szamotowym


Nie ukrywam, że moje próby uzyskania idealnej pizzy trwały kilka lat i polegały głównie na modyfikacji składników ciasta. Okazało się jednak, że kluczem do sukcesu jest sam proces pieczenia, a wymarzony efekt uzyskałam po użyciu kamienia szamotowego. Dzięki niemu stwarzamy pizzy podobne warunki do tych, które panują w prawdziwych piecach do pizzy. Kamień utrzymuje bardzo wysoką temperaturę i pochłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu pizza jest krucha i chrupiąca.
Jedynym mankamentem jest czas nagrzewania się kamienia (ok 40 min.), jednak gdy już kamień jest gorący, pieczenie pizzy zajmuje ok. 5-8 minut!

Składniki (na 4 pizze o średnicy 25 cm)

Ciasto
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
sól
cukier
woda
oliwa z oliwek

Sos pomidorowy
2 puszki pomidorów lub 2 kartoniki sosu typu passata
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
zioła (wg uznania np. bazylia, oregano, tymianek)
oliwa z oliwek

Dodatki (wg gustów)
ser mozarella 20 dag
szynka
pieczarki
cebula
salami
oliwki
...

Wykonanie
Nastawić piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę.
Drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłej wody i pół łyżeczki cukru, wymieszać aby zlikwidować grudki. Odstawić w wysokim naczyniu (pilnować, żeby drożdże nie "wykipiały").
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać pomidory, podgrzewać aby sos się zredukował i zgęstniał. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pozostałe przyprawy.
Do miski wsypujemy mąke, dodajemy drożdże, trochę oliwy, soli i wody, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 15 min.
Do przygotowania pizzy potrzebna będzie nam cienka deseczka dostępna przy zakupie razem z kamieniem, za pomocą której włożymy pizzę do pieca. 
Deseczkę obsypać mąką, aby łatwo było zsunąć pizzę. Rozkładamy na niej ciasto, wałkujemy aby uzyskać cienki placek. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a następnie posypujemy mozarellą. To jest baza każdej pizzy, a co położymy dalej to już pozostawiam Waszym gustom i Waszej fantazji :-).
Moja ulubiona to pizza z salami i pepperoni oraz pizza 4 sery ;-)
Pizzę wsunąć do rozgrzanego pieca, wyciągnąć po ok. 7 minutach.

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz